Menu
Schowek

Wino Dusza Zakonnika białe półsłodkie 0,75 l

Wino Dusza Zakonnika białe półsłodkie 0,75 l
Półsłodkie Mołdawia
Wyselekcjonowana oferta
Tylko sprawdzone i lubiane wina
w Twoim sklepie, ślubie, evencie...
Hurtowe ceny
Spróbuj już teraz,
będziesz zadowolony :)
Wino Dusza Zakonnika białe półsłodkie 0,75 l
  • Dostępność: na zamówienie do 5 dni
  • Nr ident.: 377
  • Pojemność: 0.75 l
  • Wytrawność: półsłodkie
  • Barwa: białe
  • Alkohol: 12.50%
  • Temperatura serwowania: 8-10°C

Opis wina

Wino Dusza Zakonnika białe półsłodkie 0,75 l

Kwiatów akacji, moreli, zwieńczony nutami cytrusów i gruszek. Idealny balans między owocowością a kwasowością, przyjemny z łagodnymi taninami oraz gładkim, trwałym finiszem.
Wino do potraw: aperitif, do deserów owocowych.
Wyślij do nas link do swojego schowka, przygotujemy najlepszą ofertę!
Każdy produkt można dodać do schowka klikając przycisk "Do schowka". Na stronie schowka jest przycisk "zapisz link do schowka". Skopiuj wygenerowany link i wyślij do nas na adres: kolodziej@kolowin.pl
Trochę o winach mołdawskich
Trochę o winach mołdawskich
Uprawa winorośli i winiarstwo są wpisane w kulturę mołdawską na różnych poziomach: w jej historię, język i tradycje. Również gospodarka kraju czerpie ogromne korzyści z produkcji wina. Nie tylko z bezpośredniej sprzedaży na rynku lokalnym i eksportowym, ale także z turystyki winiarskiej, która jest tu zaskakująco dobrze rozwinięta. Mołdawskie winiarstwo przeżywało przerwę w 300-letnim okresie panowania osmańskiego, kiedy to prawo islamskie zabraniało jego produkcji i konsumpcji. Jednak pod panowaniem rosyjskim (1812-1991) kultura winiarska całkowicie się odrodziła. Państwo stało się ważnym dostawcą wina do ojczyzny. Od czasu uzyskania niepodległości, naród obchodzi Ziua Nationala a Vinului (Narodowy Dzień Wina) każdego roku w drugi weekend października, tuż po zakończeniu winobrania.
W kraju znajduje się również państwowa winiarnia Milestri Mici, położona na południe od stolicy Kiszyniowa. Została ona uznana za największą piwnicę winną na świecie w Księdze Rekordów Guinessa w 2005 roku. Może się ona poszczycić około 200 kilometrami tuneli wykutych w wapieniu, podobnych do rzymskich wykopalisk w Szampanii. Nie dziwi więc fakt, że jest to główny ośrodek produkcji win musujących.
W Republice Mołdawii istnieją 4 regiony produkcji wyrobów winiarskich z chronionym oznaczeniem geograficznym (IGP). Są to Codru, Ștefan Vodă, Valul lui Traian i Divin. Każdy region jest zarządzany przez stowarzyszenie producentów wina.
Bordoskie odmiany Cabernet Sauvignon i Merlot trafiły do każdego mołdawskiego regionu winiarskiego. Podobnie jak w wielu innych regionach są one uprawiane z dużym powodzeniem. Podobnie ich burgundzkie odpowiedniki Pinot Noir i Chardonnay są również powszechnie spotykane w mołdawskich winnicach, podobnie jak niemiecki Riesling i lekkie, włoskie Pinot Grigio. Odmiany winogron o bardziej lokalnym pochodzeniu schodzą raczej na dalszy plan. Należą do nich czerwone winogrona Feteasca Neagra, a także Feteasca Alba. W Mołdawii jest ona często mylona z Feteasca Regala. Odmiany te tłumaczy się odpowiednio jako Black Maiden, White Maiden i Royal Maiden.
Zimy w Mołdawii są chłodne, a lata ciepłe, ale w żadnym z tych przypadków nie dochodzi do ekstremów, które niszczą winorośl lub obniżają jakość owoców. Opady deszczu są również umiarkowane, co tworzy zestaw warunków niemal idealnie dostosowanych do uprawy winorośli. W związku z tym trudno się dziwić, że mołdawska produkcja wina cieszy się tak dużym powodzeniem.