Trochę o winach kosowskich
Kosowo to region w południowo-wschodniej Europie, niegdyś autonomiczna prowincja w ramach byłej Jugosławii. Do wybuchu wojny domowej Kosowo posiadało znaczny obszar produktywnych winnic. Wiele z nich zostało następnie porzuconych, a przemysł wciąż znajduje się na wczesnym etapie odbudowy.
Wpływ konfliktu na przemysł winiarski był tym większy, że przedwojenny eksport z Kosowa był silnie skoncentrowany na jednej marce wina, przeznaczonej na jeden rynek eksportowy. Amselfelder ("Pola Czarnego Ptaka"), słodkie czerwone wino produkowane z Pinot Noir i Gamay, odniosło ogromny sukces w Niemczech. Kosowski rynek winiarski był od niego zależny. Miliony skrzynek Amselfeldera były wysyłane do Niemiec każdego roku, a marka była u szczytu popularności. Oprócz burgundzkich czerwieni (Pinot Noir i Gamay) używanych w Amselfelder, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Prokupac i Gamay są sadzone w kosowskich winnicach i używane w kosowskim winie.
Kilka państwowych winiarni zostało sprywatyzowanych po ustaniu walk. Największą z nich jest Stone Castle w Rahovec, w południowo-zachodniej części Kosowa. Obszar ten jest słoneczny z umiarkowanym klimatem i historycznie słynie z win Pinot Noir.
Winogrono Vranc pochodzi z górskich szczytów Kosowa. Vranc to czerwone wino o średniej budowie ciała, z kuszącym ziemistym zapachem i pysznymi nutami ciemnych jeżyn, jagód i wiśni. Połącz wino z półmiskiem wędlin, na który składają się twarde sery, pieczonym kurczakiem lub ulubionymi daniami z grilla.
Wpływ konfliktu na przemysł winiarski był tym większy, że przedwojenny eksport z Kosowa był silnie skoncentrowany na jednej marce wina, przeznaczonej na jeden rynek eksportowy. Amselfelder ("Pola Czarnego Ptaka"), słodkie czerwone wino produkowane z Pinot Noir i Gamay, odniosło ogromny sukces w Niemczech. Kosowski rynek winiarski był od niego zależny. Miliony skrzynek Amselfeldera były wysyłane do Niemiec każdego roku, a marka była u szczytu popularności. Oprócz burgundzkich czerwieni (Pinot Noir i Gamay) używanych w Amselfelder, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Prokupac i Gamay są sadzone w kosowskich winnicach i używane w kosowskim winie.
Kilka państwowych winiarni zostało sprywatyzowanych po ustaniu walk. Największą z nich jest Stone Castle w Rahovec, w południowo-zachodniej części Kosowa. Obszar ten jest słoneczny z umiarkowanym klimatem i historycznie słynie z win Pinot Noir.
Winogrono Vranc pochodzi z górskich szczytów Kosowa. Vranc to czerwone wino o średniej budowie ciała, z kuszącym ziemistym zapachem i pysznymi nutami ciemnych jeżyn, jagód i wiśni. Połącz wino z półmiskiem wędlin, na który składają się twarde sery, pieczonym kurczakiem lub ulubionymi daniami z grilla.